Kritikák

"… nem könnyű műfaj a Tettamantié, rajzain nem kell azonnal nevetni, megkívánják a néző együttműködését. Ez a grafikus se külföldi, se hazai mesternek , senkinek sem követője. Őt sem fogják követni."

"…kerüli a pillanatnyi aktualizálást, minden vonásában, a legkisebbekben is általánosít. Ezért időszerű minden vonása."

Frank János művészettörténész

"… és a Tettamanti – rajzok nyomán próbál tájékozódni, a következtetéseket megvonni, akkor minden bizonnyal azt a konklúziót vonja le , hogy ahol ezek a rajzok megszülettek, ott bármilyen képtelenség ellenkezője megtörténhetett."

Wehner Tibor művészettörténész

"… tulajdonképpen összemérhetetlen másokkal, mert annyira a sajátját írja a képbe – miközben rólunk szól, az emberiségről."

"… Olyan grafikusból viszont, aki a felszín mögé lát, s ezt úgy tudja – egyéniségéhez igazítva – kifejezni, hogy (keserű, felszabadító) mosolyra, kacagásra, megszégyenültséget eláruló fintorra késztessen: ilyen grafikusból kevés, nagyon kevés jut egy-egy országra, népre."

Kántor Lajos író, Kolozsvár

"… nem a harsogót, nem a direktben röhögtetőt, hanem az olyat , amelyiken mondjuk egy apró, kicsi részlettől lesz más a világ. Az is lehet, hogy nézed, föl sem fogod elsőre, hanem csak öt perc múlva jössz rá, hogy mit láttál."

Andrassew Iván író

"… Ez a Tettamanti-féle kép-olvasási javaslat amúgy kissé kiment a divatból, festők, hogy frivolan fogalmazzam, leálltak a mondanivalóval. Amivel egyet is lehet érteni, általában meglehetősen bosszantó, ha valakinek mondanivalója támad, valamit nagyon el akar nekem magyarázni, mert hát ugye kinek nincs, nagyjából ugyanúgy volnánk eleresztve, ami a mondanivalót illeti. Persze általában semmi sincs, konkrétan szoktam bosszankodni, és előfordul, hogy nem. Tettamantinál nem. A helyzet az, hogy ennek a művésznek folyton ötletei akadnak, elborít az ötleteivel, kifejezetten mondanivalója van, és, mese van , el is mondja neked."

Kukorelly Endre író

"Magányos cowboy a senki földjén, mely mindenkié."

"Szóval, ha csupán nézem, akkor értem, de ha le akarom fordítani, elszáll, félremegy, picit elhúzza a szájat. És neki, mármint a képnek van igaza."

"... amit a Galéria falain látnak, az látszólag csupa aha-élmény, csupa hétköznapi ötlet, kézenfekvőség, evidens együttállás. Minden eleme ismerős, megláthattam volna a való világban én is, Önök is. De hát nem láttam és nem látták, így van ez, vannak a látók és vannak a nézők. Nézzék hát meg, nézzék meg jól, szeretni fogják."

Parti Nagy Lajos író

"Amerre Béla elhalad, ott különös ábrák maradnak a papíron, aprólékos, mégis nagyvonalú rajzolatok. Itt arcok, kezek, kifordult terű épületek, ott vonalak csapdájába akadt cingár alakok."

Dániel András képzőművész

Előző